Mediatriu i punt mig hiperbòlics

Com en el cas euclidià la mediatriu hiperbòlica és el lloc geomètric dels punts del pla que equidisten de dos punts donats. Per construir la mediatriu hiperbòlica utilitzarem que les inversions amb centre un punt de la recta de l'infinit són isometries per aquest model.

El punt mig d'un segment és el punt que pertany al segment determinat pels dos punts i que equidista d'ells. Per tant, el punt mig és un punt de la mediatriu, de fet, la intersecció de la mediatriu amb el segment. Per això fem una única construcció pels dos objectes.

Seguirem els següents passos:
  1. Construïm el segment hiperbòlic a partir dels dos punts donats, C i D.
  2. Tracem la recta euclidiana que passa pels dos punts.
  3. Considerem la intersecció d'aquesta recta amb la recta de l'infinit. Designem per P aquest punt.
  4. Tracem la circumferència de centre P i radi √(d(P,C).d(P,D)). Aquesta circumferència serà considerada com a circumferència d'inversió.
  5. Considerem la intersecció d'aquesta circumferència amb la recta de l'infinit.
  6. Considerem la intersecció d'aquesta circumferència amb el segment hiperbòlic construït a (1).
  7. Tracem l'arc de circumferència que passa per una intersecció del pas (5), la intersecció del pas (6) i l'altra intersecció del pas (5). Afirmem que l'arc de circumferència de (7) és la mediatriu hiperbòlica i el punt d'intersecció del pas (6) el punt mig hiperbòlic del segment hiperbòlic determinat pels dos punts B i C.
 

Per provar que aquesta construcció realment ens dóna la mediatriu i el punt mig hiperbòlics cal provar que la distància entre un dels punts donats i el punt que suposem punt mig és la mateixa que la distància entre l'altre punt donat i el punt mig.
Com que les isometries conserven les longituds tenim que aquestes dues distàncies són iguals si existeix una inversió amb centre a la recta de l'infinit que transforma un dels punts donats en l'altre i deixa fix el punt que hem construït al pas (6). Però aquesta inversió és precisament la donada per la circumferència que hem construït al pas (4) ja que té centre a la recta de l'infinit, passa pel punt mig (hem construït el punt mig a partir de la intersecció d'aquesta circumferència) i transforma els punts donats entre ells. L'última afirmació és certa perquè tenim que els dos punts estan alineats amb el centre de la circumferència, per construcció, i el radi al quadrat de la circumferència d'inversió és precisament el producte de la distància del centre, P, a cada un dels dos punts. Així doncs, el punt d'intersecció del pas (6) és el punt mig.
A més, tenim que tots els punts de l'arc traçat al pas (7) són punts de la mediatriu ja que tots els punts d'aquest estan a la mateixa distància dels dos punts donats. Això és perquè la mateixa inversió porta el primer punt al segon i deixa fixos els punt de la mediatriu.

Per tal que només ens mostri la mediatriu o el punt mig cal que amaguem tots els altres objectes que hem construït. D'aquesta manera el resultat final que veiem és el següent. 



Llista d'eines
Geometria hiperbòlica