Angle de paral·lelisme

L'angle de paral·lelisme juga un paper important a la Geometria Hiperbòlica ja que relaciona longituds i angles, cosa que no passa pas a la Geometria Euclidiana.

Per poder definir l'angle de paral·lelisme necessitem fixar una recta, r, i un punt P exterior a aquesta. Considerem la recta perpendicular a r que passa per i la seva intersecció, Q, amb la recta r. La longitud del segment PQ coincideix amb la distància de P a r.  Ara considerem les dues rectes paral·leles a r que passen per P i considerem l'angle entre una d'aquestes paral·leles i la perpendicular. Aquest és l'angle de paral·lelisme.


Tenim dues eines per calcular l'angle de paral·lelisme. Una d'elles només calcula l'angle de paral·lelisme sense fer cap modificació aparent en el dibuix i l'altra, a més de calcular el seu valor, també el representa gràficament a partir de les rectes paral·leles. Pels dos casos necessitem tres punts ordenats, de manera que els dos primers determinin una recta i el tercer sigui el punt exterior. A partir d'aquests calculem el valor de l'angle de paral·lelisme amb:

  1. Construïm la recta que uneix els dos primers punts.
  2. Tracem cada una de les dues rectes paral·leles amb el procediment ja explicat. (recta hiperbòlica)

  3. Calculem el valor de l'angle de paral·lelisme a partir de l'angle euclidià ja que en aquest model els angles hiperbòlics coincideixen amb els euclidians.
  4. Tracem la recta tangent a les dues circumferències que determinen cada una de les dues paral·leles en el punt exterior.
  5. Calculem l'angle euclidià que formen les dues rectes tangents, Aquest angle és el doble de l'angle de paral·lelisme.
  6. Dividim per dos l'amplitud de l'angle obtingut en el pas anterior. Aquest és el valor de l'angle de paral·lelisme.

Ocultem tots els objectes excepte el resultat del pas (5). Si volem que a més a més ens dibuixi les dues rectes paral·leles i la bisectriu cal que després dels passos anteriors, sense ocultar cap objecte, seguim amb els següents:
  1. Tracem els dos segments hiperbòlics que passen pel punt exterior i per un dels punts d'intersecció de la recta donada amb la recta de l'infinit. Tot i que aquests dos segment hiperbòlics que hem construït no siguin estrictament segments hiperbòlics (tenen un punt a la recta de l'infinit) només ens interessa traçar l'arc de circumferència que uneix els dos punts i, per tant, la construcció ens serveix.
  2. Tracem la bisectriu hiperbòlica de l'angle que determinen els dos segments anteriors, que podem pensar com a raigs hiperbòlics.
  3. Considerem el punt d'intersecció de la bisectriu hiperbòlica amb la recta inicial.
  4. Tracem el segment hiperbòlic que uneix els dos punts anteriors. Aquest és el segment que ens determina l'angle de paral·lelisme.

Cal observar que és possible que el pas (9) no es pugui fer. Això passa en el cas en què el segment hiperbòlic és també un segment euclidià. Recordem que l'eina segment hiperbòlic no la podem utilitzar en aquest cas. Si passés això només caldria moure alguns dels punts incials per tal que variés la posició i ja es pogués construir el segment.
En el moment en que ja tenim feta la macro aquest problema, en certa manera, se segueix repetint ja que en aquest cas no es visualitzarà el segment tot i que en el moment en què moguem la construcció ja tornarà a aparèixer.

Llista d'eines
Geometria hiperbòlica