Equidistant hiperbòlica

Aquesta eina està pensada per trobar l'equidistant de rectes hiperbòliques que són semicircumferències euclidianes. Això només és perquè l'eina de recta hiperbòlica només la tenim definida en aquesta situació. De totes maneres el lector pot crear fàcilment l'eina pel cas en què la recta hiperbòlica sigui també euclidiana ja que, de fet, en els passos que explicarem per l'altre cas haurem de traçar l'equidistant hiperbòlica per una recta perpendicular a la de l'infinit. Per construir l'equidistant ens vam basar en la teoria que vam utilitzar per assegurar la seva existència (Taller de Geometria Hiperbòlica.pdf).



Per construir l'equidistant necessitem, a més de la recta de l'infinit, dos punts que ens determinaran la recta hiperbòlica i una distància; la distància que volem que l'equidistant estigui de la recta hiperbòlica. Com que utilitzarem distàncies necessitarem fixar els eixos, però sabem que el resultat no ens dependrà d'on els haguem fixat. Així doncs, els passos que seguim són els següents:

  1. Tracem la recta hiperbòlica de la que volem traçar l'equidistant.
  2. Tracem la circumferència euclidiana que té el centre en un dels dos punts d'intersecció de la recta hiperbòlica amb la de l'infinit i passa pel peu d'una de les perpendiculars que passen per un dels punts donats. Aquesta serà la circumferència que ens determinarà la inversió a partir de la qual passarem la recta hiperbòlica a una recta perpendicular a la de l'infinit.
  3. Tracem la recta perpendicular a la recta de l'infinit que passa pel punt d'intersecció de la circumferència d'inversió i la recta hiperbòlica. Aquesta és la recta que obtindríem de la inversió de la recta hiperbòlica.
  4. Tracem la circumferència hiperbòlica amb centre un punt de la recta perpendicular i radi la distància donada. Hem pres com a centre el punt d'intersecció de la recta hiperbòlica original amb la circumferència d'inversió. D'aquesta manera assegurem que la circumferència hiperbòlica tallarà la recta hiperbòlica original.
  5. Tracem les semirectes euclidianes amb origen a la intersecció de la recta perpendicular que hem obtingut al pas (3) amb la recta de l'infinit i que passin pel punt d'intersecció de la recta hiperbòlica original amb la circumferència hiperbòlica traçada al pas anterior. Aquestes dues semirectes són les equidistants a la recta hiperbòlica del pas (3). Només ens falta tornar a aplicar la inversió per retrobar la recta hiperbòlica original i les dues equidistants.
  6. Considerem les dues interseccions de les dues rectes traçades al pas anterior amb la circumferència que ens dóna la inversió. Aquests punts són fixos en fer la inversió.
  7. Tracem la circumferència euclidiana que s'obté de la inversió d'una de les dues rectes traçades al pas (5). Per les propietats de les inversions podem traçar la circumferència que passa pels dos punts d'intersecció obtinguts al pas anterior per aquesta recta i pel centre de la inversió. Per traçar aquesta circumferència no utilitzem l'eina que ens dóna l'arc per tres punts ja que volem la circumferència sencera perquè després voldrem considerar només l'arc que pertany al semiplà de Poincaré. Així doncs, cal que busquem el centre. Per fer-ho només cal considerar dos dels tres segments que obtenim en unir els tres punts. Per aquests dos segments tracem la seva mediatriu. El punt d'intersecció serà el centre. Aquesta construcció la podrem fer sempre ja que ara estem pensant amb Geometria Euclidiana.
  8. Considerem la intersecció de la circumferència que hem construït en el pas anterior amb la recta de l'infinit.
  9. Tracem l'arc de circumferència que té origen en un dels dos punts anteriors, passa pel punt d'intersecció del pas (6) que pertany al semiplà de Poincaré i acaba a l'altre punt d'intersecció.
  10. Fem la mateixa construcció que en els tres passos anteriors però per l'altra recta. D'aquesta manera hem obtingut les dues equidistants a la distància fixada a la recta hiperbòlica donada.

Llista d'eines
Geometria hiperbòlica