Transport de segments

A la Geometria Euclidiana sabem que hi ha unes aplicacions que tenen la propietat de conservar les distàncies i els angles. Aquestes aplicacions, que anomenem isometries són els girs i les translacions. Les isometries porten rectes a rectes i segments d'igual longitud a segments d'igual longitud. Per aplicar una d'aquestes transformacions necessitem conèixer, en el cas de les translacions la direcció i la distància o l'angle en el cas dels girs.

A la Geometria Hiperbòlica també tenim isometries. En el model del semiplà de Poincaré les isometries són les aplicacions que s'obtenen de composició d'inversios respecte circumferències amb centre a la recta de l'infinit i radi arbitrari. Per tant, per determinar-hi una isometria és necessari fixar un punt a la recta de l'infinit (que serà el centre de la circumferència d'inversió) i una distància (que serà el radi de la circumferència d'inversió).

A partir de les isometries podrem transportar els objectes de la Geometria Hiperbòlica.
Aquest sketch permet transportar un segment a una altra posició fixat el punt d'inici del segment transportat i la direcció, és a dir, és necessari fixar un punt i un raig per transportar un segment. Per fer el transport utilitzarem dues isometries.



Per fer el transport d'un segment CD al raig amb extrem E hem seguit els passos següents:

  1. Considerem el segment hiperbòlic CE.
  2. Tracem la mediatriu hiperbòlica del segment hiperbòlic CE.

  3. Considerem la circumferència que determina la mediatriu com a circumferència d'una inversió. Apliquem la inversió als punts C i D. C es transforma en E per passar, per construcció, la circumferència d'inversió pel punt mig del segment CE.

  4. Tracem la recta euclidiana que uneix els punts C i E.
  5. Considerem el punt d'interecció de la recta anterior amb la recta de l'infinit. Aquest punt, P, és el centre de la circumferència d'inversió.
  6. Mesurem el radi, r, de la circumferència d'inversió. Ho podem fer seleccionant la circumferència i seleccionant l'eina "Measure/Radius".
  7. Calculem a la distància que es troba la imatge del punt D per la inversió que estem considerant. Podem trobar aquesta distància a partir de la definció de les inversions, és a dir, a partir de la fórmula: PD = r·r/PC.
  8. Tracem la circumferència euclidiana de centre P i radi el resultat anterior.
  9. Tracem la recta euclidiana que uneix els punts P i D.
  10. Considerem la intersecció de la circumferència de (7) amb la recta de (8). Aquest punt, F, és la imatge de D per la inversió.
  11. Tracem la bisectriu hiperbòlica de l'angle que té per vèrtex el punt E i per semirectes la EF i el raig donat.

  12. Considerem la circumferència que determina la bisectriu com a circumferència d'una altra inversió. Apliquem la inversió als punts E i F.  El punt E és fix per la inversió per pertànyer a la circumferència d'inversió. Com que les inversions conserven els angles, el raig EF es transforma amb el raig donat. Així, la imatge del punt F per aquesta inversió ens determinarà l'extrem final del segment transportat. Ara no podem seguir un mètode anàleg al dels passos (3)-(9) perquè el punt del que sabem la imatge és un punt fix, per tant, no podem traçar la recta pel punt i la seva imatge.

  13. Tracem el segment que uneix els punts E amb el punt d'intersecció de la bisectriu amb la recta de l'infinit.
  14. Considerem el punt mig euclidià del segment anterior.
  15. Tracem la recta perpendicular al segment que passa pel punt mig.
  16. Considerem el punt d'intersecció de la recta anterior amb la recta de l'infinit. Aquest punt és el centre de la circumferència d'inversió ja que ha estat construït a partir de la mediatriu d'un segment que uneix dos dels punts de la circumferència.
  17. Tracem la recta euclidiana que uneix el punt anterior amb el punt F. 
  18. Considerem la intersecció, J, d'aquesta recta amb el raig donat. Aquesta és la imatge de F i l'extrem del segment que buscàvem.
  19. Tracem el segment hiperbòlic que té per extrems els punts E i J. Aquest segment hiperbòlic és el transportat del segment CD.


Llista d'eines
Geometria hiperbòlica